Kruisbandoperatie met fasciestrip methode

Bij deze methode wordt een gedeelte van de eigen pees uit het bovenbeen van de hond als vervanging voor de gescheurde band gebruikt.

In de regel kan men verwachten dat een hond na veertien dagen zijn geopereerde poot af en toe weer belast. Na circa vier weken belast hij zijn poot weer regelmatig, maar loopt nog wel duidelijk kreupel. Na acht weken loopt de hond weer nagenoeg goed, al zien we bijvoorbeeld na overbelasting af en toe enige kreupelheid. Na een periode van ongeveer twaalf weken kan de hond in principe weer alles doen met zijn geopereerde poot.

Nazorg

De eerste veertien dagen na de operatie moet de patiënt aan de lijn worden uitlaten, alleen voor de noodzakelijke behoeftes. Daarna circa vier weken, drie maal daags een korte wandeling van circa tien minuten. In een periode vanaf zes tot twaalf weken geleidelijk de beweging weer opvoeren tot normale proporties; drie maal daags een kwartier tot een half uur rustig wandelen.

In de gehele herstelperiode van twaalf weken dient u overbelasting/wildheid te vermijden. De hond zelf kent geen of veel minder remmingen! Gedurende deze periode beslist geen spelletjes met een andere hond of balletjes gooien/ophalen, traplopen etc. Het is aan te bevelen om de hond aangelijnd te houden.

Na de operatie geven wij tien dagen antibioticum en een ontstekingsremmer/pijnstiller mee die u zelf kunt geven.

In sommige gevallen raden wij Mobility Support (droogvoeding) of Dog Mobility (voedingssupplement) aan bij beginnende artrose of bij oudere honden.

Goed te weten

Helaas treedt de aandoening bij 40-60% van de honden na verloop van tijd ook in de andere knie op. Beperkt bewegen tijdens het herstel is dus voor beide knieën van belang!