Bornego (16)

Kruisbandoperatie (TTA-rapid en fasciestrip)

Gescheurde kruisbanden zijn een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid in de achterpoot bij de hond. De kreupelheid ontstaat meestal plotseling. Gescheurde kruisbanden zien we bij alle rassen. Enkele rassen zoals boxers, rottweilers en de bulldog, zijn er wat gevoeliger voor dan het gemiddelde ras door de steile achterpoten.

 

Oorzaak

De kruisbanden zijn twee banden die kruiselings tussen scheenbeen en dijbeen gespannen zitten. Ze dienen om deze twee botten ten opzichte van elkaar vast te houden.
Het is meestal de voorste kruisband die scheurt. Als deze band kapot is, is de knie niet meer stabiel. Dijbeen en scheenbeen schuiven over elkaar, waardoor de meniscus, die tussen deze botten ligt, ook kan scheuren. De oorzaak is degeneratie van de kruisband in combinatie met een verkeerde beweging of trauma.

 

Behandeling

Een knie met een kapotte kruisband kan ernstig beschadigd zijn. Hierbij kan men denken aan artrose (slijtage) in de knie en/of een meniscus die beschadigd is. Volledige genezing zal dan moeilijk worden.
Als de band beschadigd is, is een operatie noodzakelijk. Hierbij worden eventuele restanten van de gescheurde band verwijderd en de knie nagekeken op verdere beschadigingen.

Bij ons in de kliniek worden twee methodes gebruikt, namelijk de fasciestrip methode en de TTA-Rapid methode.

Goed te weten

Als uw hond plotseling kreupel is aan zijn achterpoot, de knie is dik of pijnlijk, dan is het heel goed mogelijk dat een kruisband beschadigd is.

Hoe eerder de aandoening wordt behandeld, hoe beter de vooruitzichten zijn. Wacht in twijfelgevallen dus niet af, maar neem contact met ons op.