Bornego_behandeling543

Ik heb een kitten gekocht. Wat moet ik weten?

Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe kitten!

Naast alle leuke dingen zijn er een aantal dingen van belang voor de gezondheid van uw kitten. Hieronder vindt u de belangrijkste zaken:

Vaccineren:

  • leeftijd 9 weken: kattenziekte & niesziekte
  • leeftijd 12 weken: kattenziekte & niesziekte
  • leeftijd 12 weken: Rabiës (indien de kitten naar het buitenland gaat)
  • leeftijd 1 jaar: kattenziekte & niesziekte
  • daarna jaarlijks herhalen volgens het vaccinatieschema

 

Ontwormen:

  • op 4, 6 en 8 weken
  • daarna elke maand tot de leeftijd van een half jaar
  • daarna 4 keer per jaar
Bornego_kitten
Bornego_kat-en-hond

Als de kitten wat ouder wordt

Vlooienbestrijding

Het is verstandig de kitten tegen vlooien te behandelen. Hiervoor hebben wij pipetten en tabletten. De meeste middelen moeten elke 4 weken herhaald worden.

Chippen

Het is verstandig om uw kitten te laten chippen in verband met een eventuele vermissing.

Vraag bij de fokker of vorige eigenaar of de kitten al gechipt is en bij welke databank het kitten geregistreerd staat. Hier kan de chip op uw naar worden gezet. De registratie is ook te vinden op www.chipnummer.nl

Voeding

Het is belangrijk om een kitten meerdere porties voer op een dag te geven. Tot 16 weken leeftijd kunt u het beste 4x per dag voeren. Goede voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van uw kitten. Belangrijk is dat u de juiste voeding voor uw kat kiest. Goede voeding nu is een investering in de toekomst!

Gebit

Uw kitten heeft nu nog een melkgebit. Vanaf de leeftijd van 4 maanden wordt dit gewisseld voor een volwassen gebit. Het kan voorkomen dat de nieuwe tanden naast de melktanden komen te staan. Hierdoor ontstaat schade aan de blijvende tand. Het is dan noodzakelijk de melktand te trekken. Kijk dus regelmatig even in de bek van uw kitten

Bornego_behandeling543

Krolsheid, sterilisatie/castratie

Krolsheid

Poezen kunnen vanaf 6 maand leeftijd krols worden en dan iedere maand.

Wij adviseren om de poes dan te laten steriliseren. Een andere optie is de poezenpil echter, deze pil heeft wel veel nare bijwerkingen! Daarom gaat onze voorkeur uit voor sterilisatie.

Sterilisatie/castratie

Dit is iets wat op dit moment nog niet van toepassing is, maar het is wel belangrijk om er alvast over na te denken. Bij een gesteriliseerde poes is de kans op baarmoeder ontsteking en melkklier tumoren zeer laag.

Een ongecastreerde kater kan veel gaan sproeien in verband met het markeren van zijn territorium door de invloed van hormonen. Ook kan de kater weglopen (vooral tijdens het paringsseizoen).

Poes: mag vanaf ca. ½ jaar worden gesteriliseerd.

Kater: mag vanaf ca. ½ jaar worden gecastreerd.

Bornego_kitten

Wilt u langkomen voor een consult?

Heeft u vragen over de gezondheid van uw kitten of bovengenoemde zaken dan kunt u ons altijd bellen of aan de balie informeren. Tijdens de inentingen is er uiteraard ook tijd voor uw vragen!