Bornego_behandeling543

Ik heb een pup gekocht. Wat moet ik weten?

Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe pup!

Naast alle leuke dingen zijn er een aantal dingen van belang voor de gezondheid van uw pup. Hieronder vindt u de belangrijkste zaken:

Vaccineren:

  • leeftijd 6 weken: puppy DP (hondenziekte en parvo)
  • leeftijd 9 weken: L + Parvo-C + KC ( ziekte van Weil, parvo, kennelhoest )
  • leeftijd 12 weken: L + DHP (ziekte van Weil, hondenziekte, leverziekte, parvo)
  • leeftijd 12 weken: Rabiës (indien de pup naar het buitenland gaat)
  • leeftijd 1 jaar: L + DHP (ziekte van Weil, hondenziekte, leverziekte, parvo)
  • leeftijd 1 jaar: eventueel KC (kennelhoest, voor pensions/ hondenuitlaat)
  • daarna jaarlijks herhalen volgens het vaccinatieschema

 

Ontwormen:

  • Op 2, 4, 6 en 8 weken (meestal wordt deze behandeling uitgevoerd bij de fokker)
  • daarna elke maand tot de leeftijd van een half jaar
  • daarna 4 keer per jaar
Bornego_kat-en-hond

Als de pup wat ouder wordt

Vlooienbestrijding

Het is verstandig de pup tegen vlooien te behandelen. Hiervoor hebben wij pipetten en tabletten. De meeste middelen moeten elke 4 weken herhaald worden.

Chippen

Elke pup in Nederland moet verplicht gechipt worden vanaf de leeftijd van 6 weken. Waarschijnlijk heeft uw pup dus al een chip. Vergeet deze niet op uw naam te registreren! Vraag bij de fokker of vorige eigenaar bij welke databank de pup geregistreerd staat. Daar kunt u de pup dan op uw naam registreren. De registratie is ook te vinden op www.chipnummer.nl

Voeding

Het is belangrijk om een pup meerdere porties voer op een dag te geven. Tot 16 weken leeftijd kunt u het beste 4x per dag voeren. Goede voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van de pup. Belangrijk is dat u de juiste voeding voor uw hond kiest. Goede voeding nu is een investering in de toekomst!

Gebit

Uw pup heeft nu nog een melkgebit, vanaf de leeftijd van 4 maanden wordt dit gewisseld voor een volwassen gebit. Het kan voorkomen dat de nieuwe tanden naast de melktanden komen te staan. Hierdoor ontstaat schade aan de blijvende tand. Het is dan noodzakelijk de melktand te trekken. Kijk dus regelmatig even in de bek van uw pup

Bornego_behandeling543

Loopsheid, sterilisatie/castratie

Loopsheid

Bij de kleinere rassen is dit rond de 6 en 10 maanden leeftijd en bij grotere rassen tussen de 10 en 16 maanden leeftijd. Bij zeer grote rassen kan de loopsheid nog wat later komen.

Sterilisatie/ castratie

Dit is iets wat op dit moment nog niet van toepassing is, maar het is wel belangrijk om er alvast over na te denken. Bij een gesteriliseerde teef is de kans op baarmoeder ontsteking en melkkliertumoren veel kleiner in tegenstelling tot niet gesteriliseerde teven.

Bij sommige ongecastreerde reuen kunnen gedragsproblemen en prostaat problemen ontwikkelen door de invloed van de hormonen.

Teef: mag vanaf ca. ½ jaar worden gesteriliseerd of tussen de eerste en tweede loopsheid in

Reu: mag vanaf ca. ½ jaar worden gecastreerd. Het is ook mogelijk de reu chemisch te castreren, dit is niet permanent.

Wilt u langkomen voor een consult?

Heeft u vragen over de gezondheid van uw pup of bovengenoemde zaken dan kunt u ons altijd bellen of aan de balie informeren. Tijdens de inentingen is er uiteraard ook tijd voor uw vragen!