Bornego_gebitsbehandeling

Tandheelkunde

Een goede gebitsverzorging is voor uw huisdier erg belangrijk. Een slecht gebit en ongezond tandvlees kunnen voor veel problemen zorgen. Dieren in de vrije natuur hebben eigenlijk vrijwel nooit last van gebitsproblemen. Waarschijnlijk heeft dat onder andere te maken met het feit dat hun voedsel er voor zorgt dat hun gebit dagelijks gereinigd wordt. Onze huisdieren krijgen helaas over het algemeen geen gebitsvriendelijke voeding, waardoor er een aanslag (tandplaque) op de tanden gevormd kan worden.

 

Gebitsreiniging noodzakelijk

In veel gevallen is een gebitsreiniging noodzakelijk. De hond, maar soms ook de kat, wordt onder narcose gebracht waarna het gebit zorgvuldig wordt gereinigd. Bij de reiniging kan blijken dat sommige tanden of kiezen zijn aangetast. In ernstige gevallen moet dan worden overgegaan tot het verwijderen van de tanden of kiezen.

Om gebitsproblemen te voorkomen is het raadzaam om dagelijks het gebit van uw hond of kat te poetsen. In de praktijk blijkt dat veel eigenaren dit wel weten maar weinig van de eigenaren dit ook daadwerkelijk doet.

 

Tandsteen

Bij elk dier vormt zich in de loop van zijn leven geleidelijk tandsteen op de tanden en kiezen. Dit tandsteen ontstaat doordat tandplaque op de tanden verkalkt. De plaque treedt op doordat bacteriën groeien in voedselresten op de tanden. De tandsteen op zichzelf is niet direct schadelijk voor het gebit. Wel veroorzaakt de tandsteen met zijn onregelmatige oppervlak weer ophoping van voedselresten en dus bacteriën. Daardoor zal er geleidelijk ook ontsteking van het tandvlees gaan optreden.
In het eerste stadium kan deze tandvleesontsteking verdwijnen als de plaque en tandsteen verwijderd worden. Op de lange duur echter komen door de tandvleesontsteking de wortels steeds verder bloot te liggen. Dit leidt uiteindelijk tot verlies van tanden en kiezen.

 

Op termijn problemen

Voor uw huisdier ontstaan op termijn een aantal problemen. Allereerst is de ontsteking in de mond ongezond voor uw hond of kat. De bacteriën in de mond worden met het speeksel ingeslikt en kunnen gastritis (maagslijmvliesontsteking) veroorzaken. Bovendien kunnen deze bacteriën in het bloed terechtkomen en zo chronische ontstekingen tot gevolg hebben. Verder is een slecht gebit vaak een oorzaak van slechte eetlust. Vooral brokjes kauwen zal met loszittende tanden in de bek moeilijk lukken. Tot slot ruikt uw huisdier uit zijn bek als er veel tandsteen op de tanden zit.

 

Al met al voldoende reden om het gebit goed te verzorgen.

Gebitsbehandeling en sanering

Mocht een gebitsbehandeling bij uw huisdier nodig zijn, dan wordt dit onder narcose verricht net zoals u gewent bent bij uw mondhygiënist, met een luxe tandheelkundige unit waarbij boren en polijsten ook mogelijk zijn.

Goed om te weten

Gebitsreiniging

Net als bij mensen is ook bij dieren gebitsreiniging belangrijk. De volgende handelingen kunt u gemakkelijk thuis toepassen.

  • Door het poetsen van de tanden. De beste methode is poetsen met een kleine, zachte tandenborstel. Tandenpoetsen hoeft niet vaker dan enkele keren per week, al mag het natuurlijk wel vaker.
  • Door massage van de lippen over het gebit. Sommige dieren laten geen gebitsverzorging in de mond toe. In dat geval kunt u proberen de lippen over de tanden te wrijven, hierdoor stimuleert u de doorbloeding van het tandvlees en houdt u toch iets van de problemen tegen.
  • Door massage van de tanden met gaasjes. Deze gaasjes zijn geïmpregneerd met tandpasta. U kunt ze om uw vinger wikkelen en hiermee de tanden masseren.
  • Kauw- en kluifsticks behoren tot de gemakkelijkste methoden voor behandeling van een gezond gebit.
  • Tot slot bestaat er nog de mogelijkheid om uw dier speciale voeding te geven. Dit zijn vrij grote harde brokken, die zorgen dat het tandsteen verwijderd wordt bij het kauwen.