Vraag het ons!

Heeft mijn huisdier een dierenarts nodig? Mijn dier heeft een probleem of is ziek. Ik maak me zorgen. Is het nodig om naar een dierenarts te gaan of kan ik zelf iets doen? Ik wil niet voor niks gaan. Of ik kan niet zomaar zelf naar de dierenarts gaan. Als ik te lang wacht dan kan dat slecht zijn voor de gezondheid van mijn dier. Als ik voor  niks ga dan levert het onnodige stress en kosten op.

De meest gestelde vragen hebben we voor u op een rijtje gezet.

Heeft u een vraag die er nog niet bijstaat? Laat het ons weten en hopelijk hebben we er een antwoord op!

Moet ik mijn huisdier laten vaccineren?

Dat is zeker ons advies! Door jaarlijks te vaccineren bouwt uw huisdier weerstand op tegen gevaarlijke en besmettelijke ziektes.

Bij het vaccineren brengen we (meestal) via een injectie dode of verzwakte ziektekiemen in het lichaam. Deze ziektekiemen kunnen zich niet/beperkt vermenigvuldigen. Uw huisdier wordt er dus niet ziek van (zij kan er wel een dag sloom van zijn). Wel komt er een reactie van het afweersysteem op gang. Hierdoor wordt de weerstand tegen de veroorzakers van ziekten verhoogd. Als het huisdier nu in contact komt met de boosdoener heeft hij een veel betere kans deze uit te schakelen vóórdat zij ziek wordt.

Waartegen kan ik mijn hond vaccineren?

De meest voorkomende ziektes waartegen gevaccineerd wordt:

  • Hondenziekte
  • Parvo
  • Hepatitis
  • Parainfluenza/Adeno type 2 virus
  • Bordetella Bronchiseptica (kennelhoest)
  • Leptospirose (ziekte van Weil)
  • Rabiës (hondsdolheid)
  • Ziekte van Lyme

Waartegen kan ik mijn kat vaccineren?

De meest voorkomende ziektes waartegen gevaccineerd wordt:

  • Kattenziekte
  • Niesziekte

Ook katten kunnen worden gevaccineerd tegen rabiës. Dit is verplicht als uw kat mee gaat naar het buitenland.

Is vaccineren op maat (titerbepaling) mogelijk?

Ja dat is mogelijk! Er is al langere tijd een discussie gaande over de noodzaak van het jaarlijks vaccineren van honden. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de cocktailenting voor honden tegen ziektes als Distemper (hondenziekte), HCC (besmettelijke leverziekte) en Parvo (DHP) niet jaarlijks nodig is.
Er zijn nieuwe studies uitgevoerd, die erop wijzen dat de bescherming van deze cocktail zelfs nog langer zou kunnen duren. We kunnen deze bescherming aantonen in het bloed van de hond.

De keuze bestaat uit:

  • DHP herhalen, zoals we dat al vele jaren doen. Voordeel is dat dit goedkoper is, nadeel is dat het waarschijnlijk niet nodig is.
  • Met de Vaccicheck aantonen of de bescherming tegen DHP nog voldoende is. Nadeel is dat het iets duurder is, maar het voordeel is dat er niet onnodig gevaccineerd wordt en dat we gratis DHP enten, als dat nodig blijkt te zijn uit de test.

Hoe gaat deze tweede optie in zijn werk?

We vaccineren uw hond tegen Leptospirose (ziekte van Weil) en eventueel kennelhoest, want deze zijn slechts 1 jaar werkzaam. Tegelijkertijd nemen we wat bloed af van de hond voor de Vaccicheck, voor controle op hondenziekte, besmettelijke leverziekte en Parvo. De test zelf duurt ongeveer een half uur. We doen de test doorgaans op een later tijdstip en bellen of mailen dan de uitslag van de test door. Als blijkt dat de hond niet voldoende beschermd is tegen één van deze ziektes, dan moet u terug komen naar de kliniek. Maar… dat kost u helemaal niets! Wij vaccineren dan GRATIS de hond.

Verder blijven we natuurlijk rekening houden met de leeftijd van uw hond, de leefomgeving, reisgewoontes en contacten met andere honden. Dus als u ‘over’- vaccineren wilt voorkomen dan is de Vaccicheck een prima oplossing om te kijken of uw hond nog voldoende beschermd is.

Niet meer enten is geen oplossing. Helaas zien we nog regelmatig uitbraken van besmettelijke huisdierziekten zoals Parvovirus, ziekte van Weil en Kennelhoest met veel leed of dodelijke afloop als gevolg. Leed dat met 1 prikje zo simpel had kunnen worden voorkomen. Zorg dat u achteraf geen spijt krijgt en geef uw huisdier de zorg en bescherming die deze nodig heeft.

Wij heben een nieuwe pup, wat moet ik weten?

Naast alle leuke dingen zijn er een aantal dingen van belang voor de gezondheid van uw pup. Hier vindt u de belangrijkste zaken waarop u moet lettten bij een pup.

Wij hebben een nieuwe kitten, wat moet ik weten?

Naast alle leuke dingen zijn er een aantal dingen van belang voor de gezondheid van uw kitten. Hier vindt u de belangrijkste zaken

Mijn huisdier heeft wormen!

U kunt bij ons een breed spectrum ontwormingsmiddel ophalen. Deze moet (bij een besmetting) na 14 dagen worden herhaald. Ontworm uw huisdier regelmatig!

Waarom zo regelmatig ontwormen? Omdat wormen ook besmettelijk zijn voor mensen! Wij adviseren om uw hond om de 3 maanden een wormmiddel te geven. Bij dieren met een verhoogd besmettingsrisico raden wij zelfs aan om eenmaal per maand te ontwormen!

Mijn huisdier heeft vlooien!

Koop een goed werkend vlooienmiddel! Wij kunnen u informeren over verschillende behandelingen en komen met u tot de juiste aanpak. Wij hebben de keuze uit tabletten, pipetten en sprays. Behandel uw dier minstens drie maanden achtereenvolgend. Echter is ons advies om het hele jaar door te behandelen.

 

Waarom zijn vlooien zo hardnekkig weg te krijgen?

Om zich te kunnen voortplanten heeft de vlo een bloedmaaltijd nodig. Hierna legt de vlo enige tientallen tot honderden eitjes, die in de directe omgeving van uw huisdier (uw huiskamer) op de grond vallen.
Na 6-8 weken (bij warm weer veel sneller) hebben zich uit de vlooieneitjes weer nieuwe vlooien ontwikkeld; deze zoeken weer een nieuwe gastheer op. Vooral na vakanties kan dit op grote schaal gebeuren (vlooienplaag!). Aangezien de eieren ook in huis liggen kunnen onze dieren ook in de winter vlooien krijgen.

Mijn huisdier heeft teken!

Probeer de teken in zijn geheel te verwijderen. Mocht dit niet lukken en blijft er een deel achter, dan zweert dit er vaak uit. Soms ontstaat er een klein bultje die langzaam weer wegtrekt. Echter ontstaat er soms een abces. Neem in geval van twijfel altijd contact met ons op.

Koop een goed werkend tekenmiddel! Teken kunnen ziektes overbrengen als deze langer dan 24 uur vastgehecht blijven aan uw huisdier. Wij kunnen u adviseren over de mogelijkheden zodat uw huisdier effectief tegen teken wordt beschermt.

Mijn huisdier heeft een ontstoken oog, mag ik een zalfje halen?

Er zijn geen oogzalfjes met antibiotica vrij verkrijgbaar, hiervoor dient u op consult te komen. De grootste reden hiervan is dat er veel verschillende zalven verkrijgbaar zijn. Sommige hiervan kunnen het probleem zelfs verergeren met blindheid tot gevolg.

Mocht u niet in staat zijn om langs te komen, dan is er een oogzalfje met vitamine A verkrijgbaar. Dit zalfje verhoogd de weerstand van het oog waardoor in sommige gevallen het lichaam zelf de ontsteking kan tegengaan.

Mijn huisdier heeft een oorontsteking, mag ik een zalfje halen?

Oorontstekingen kunnen complex zijn. De ontsteking kan komen door tal van verschillende oorzaken, vandaar dat er geen vrij verkrijgbare oorzalf bestaat met antibiotica.

U dient hiervoor op consult te komen. Wij zullen beoordelen waarmee wij te maken hebben en samen met u zorgen voor een passende aanpak.

Mijn hond heeft diarree, wat kan ik doen?

Meestal krijgen honden diarree wanneer ze iets verkeerds gegeten hebben. Hun maag- en darmstelsel is zo afgesteld dat als er iets anders dan de gebruikelijke voeding binnen komt het van streek kan raken. Vaak is dit opgelost na een paar dagen licht verteerbare voeding en kleinere maaltijden over de dag verspreidt.

Bij twijfel of wanneer uw hond ziek, braakt of sloom is, dan is het noodzakelijk om contact met ons op te nemen.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn poes of kater 'laten helpen'?

Normaliter vanaf de 6levensmaand. Soms wijken wij af van dit protocol, elk dier is immers anders. Voor vragen over de geschikte tijd voor uw huisdier kunt u contact met ons opnemen.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn hond ‘laten helpen’?

Teef: mag vanaf de 6elevensmaand worden gesteriliseerd of tussen de eerste en tweede loopsheid in

Reu: mag vanaf de 6elevensmaand worden gecastreerd, het is ook mogelijk de reu chemisch te castreren, dit is niet permanent.

Soms wijken wij af van dit protocol, elk dier is immers anders. Voor vragen over de geschikte tijd voor uw huisdier kunt u contact met ons opnemen.

Vraagformulier

Stel ons een vraag!

U kunt ons met uw vragen bellen of even langskomen. Maar kunt ze hier ook online stellen.

Verzend

Vraag het ons!

Bornego_kat-en-hond

Heeft u ook een vraag over de gezondheid van uw huisdier? Vraag het onze dierenartsen óf onze assistentes.

Een telefoontje naar onze kliniek brengt u in verbinding met een van onze assistentes. Zij weet heel vaak het antwoord op uw vraag. En zo niet? Dan zorgt zij voor ruggespraak of indien nodig een afspraak met een van onze dierenartsen.

Waarom kiezen voor onze kliniek?

Stiekem doen we allemaal hetzelfde… willen we iets weten over ons dier, dan raadplegen we eerst internet. We googelen er op los tot we een antwoord hebben gevonden dat enigszins bevredigend is.

Of we vragen het in de dierenwinkel… Zij hebben niet altijd het juiste antwoord, maar je bent er nu toch. Daarbij is het laagdrempelig en in het geval dat ze het wel weten heb je weer kosten bespaard.

Maar, heb je nou een goed antwoord gevonden? Dat weet je niet.

 

Kom daarom naar onze kliniek!

  • Laagdrempelig
  • Ruime openingstijden
  • Altijd bereikbaar
  • Parkeren voor de deur
  • Vragen kost niets!
  • Ruim assortiment medicijnen
  • Speciale diervoeders
  • Vlooien- en wormenmiddelen
  • Altijd vooraf kostenschatting
  • Deskundig team specialisten